Șoferii din România au resimțit din plin falimentul Euroins, în special din cauza tarifelor pentru asigurarea RCA, care s-au majorat simțitor. Iar Consiliul Concurenței avertizează că în 2024, se așteaptă o nouă creștere a prețului asigurărilor auto obligatorii.
Asigurarea auto obligatorie a devenit mult mai costisitoare, odată cu falimentul Euroins. Compania era cel mai mare asigurator RCA din România.
Statul a fost nevoit să intervină de mai multe ori anul acesta pentru a plafona prețurile RCA. Cu toate astea, costul unei asigurări auto obligatorii a crescut simțitor.
În prezent, asigurarea auto obligatorie are un cost de referință plafonat la nivelul lunii februarie 2023, de către Autoritatea de Supraveghere Fiscală.
Astfel, pentru motorizări de până la 2.000 cc, media prețurilor este:
Prețul unei asigurări auto obligatorii variază în funcție de vârsta șoferului și de capacitatea cilindrică a mașinii pe care o deține.
Tarifele de referință stabilite de ASF pentru asigurarea RCA în 2023 / Sursa: AS
Aceste tarife se vor menține până la finalul anului 2023. Problema este, însă, că de anul viitor prețurile ar putea exploda.
Un raport al Consiliului Concurenței, publicat recent, avertizează că dezechilibrul pe piața asigurărilor s-ar putea menține și în 2024.
„Până la sfârșitul anului 2023, ca urmare a retragerii, în luna martie, autorizației de către ASF a liderului de piață pe RCA – Euroins România Asigurare Reasigurare SA, un număr extrem de ridicat de asigurați, în special de RCA, vor solicita încheierea unor noi contracte, ce vor trebui preluate de către asigurătorii activi rămași pe piață. Astfel, dezechilibrul pieței se va menține și în anul 2024, ceea ce ar putea conduce fie la o creștere a tarifelor practicate, fie la o scădere a cererii, în contextul economic actual caracterizat de o inflație încă ridicată”, se arată în raport.
ASF a recunoscut dezechilibrul din piața asigurărilor în momentul în care a solicitat plafonarea RCA până la 31 decembrie 2023.
„Ținând cont de numărul ridicat de contracte de asigurare obligatorii de răspundere civilă auto a căror valabilitate va înceta în perioada următoare, […] stabilirea tarifelor de primă maxime se prelungește până la data de 31 decembrie 2023”, se precizează în proiectul de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe la finalul lunii septembrie.
Motivele invocate de ASF pentru care propune plafonarea RCA:
Este greu de estimat cu cât vor crește asigurările auto anul viitor. De asemenea, nu se știe nici dacă aceste tarife vor fi din nou plafonate.